Yılmaz İMANLIK

Tarih: 06.01.2025 16:14

“KAR RENKLİ ÇOCUKLUĞUM” HAKLI BİR ÖDÜL

Facebook Twitter Linked-in

 Hiç kar renkli çocukluk yaşamayanınız var mı? Hani severek okuduğunuz, hiç bitmesini istemediğiniz bir kitap için “Keşke bitmeseydi!” dediğiniz kitaplar olur ya işte öyle bir kitap Kar Renkli Çocukluğum. Sizi sarıp sarmalayan, sımsıcak saran; hani karlı bir günde kar tanelerinin musikisi eşliğinde yürüyüş yaparsınız, hiç üşümezsiniz ya işte yüreğinizi öyle ısıtan bir kitap. Lapa lapa kar yağarken sobanızın başında demli çayınızı yudumlarken çocukluğunuzdaki bilyelerin renkli dünyasına gidersiniz ya işte öyle götürüyor sizi bu kitap…
     Ahmet Sezgin'in Deneme kitaplarındaki ağır dilinin aksine bu kitabın okunması daha kolay. Zaten siz uğraşmadan kitap kendi kendini okutuyor. O yüzden bu kitabı her seviyedeki okur, rahatlıkla ve zevkle okuyabilir.
Bu kitabı okuyup da “Şunu da yaşamadım.” diyen okuyucu olur mu bilmem.  
Hep söylediğim bir şey var: Şair ve yazarların geçmişine baktığınız zaman, geçmişleri acılarla doludur; çünkü insana yazdıran, söyleten derttir, dert yoksa yazma ihtiyacı duymayabilirsiniz. Hani bulut olmayan bir gökyüzünden kolay kolay yağmur bekleyemezsiniz; yağmur yağması için bulutların, havanın kararması, bazen şimşek çakması gerekir değil mi? Yazmak da böyle bir şey. Bu düşüncemi Sezgin'in bu kitabında da net bir şekilde görüyoruz.
Öte yandan 2024 yılında yazara, Türkiye Yazarlar Birliği tarafından Hatıra türünde yılın en iyi yazarı ödülü verilmesi tesadüf değildir. Daha dosya aşamasında kitabı elime aldığımda bu kitabın ödüllerle taçlanacağını düşünmüştüm. Tabii ki en iyi ödül okuyucu tarafından okunması ama önemli bir kurum tarafından ödüle değer bulunması kitaba ayrıca değer katıyor.
Ahmet Sezgin'i Deneme türünde ülkemizin en iyi ilk beş yazarı arasına koysam da Hatıra türünde de hiç mütevazı olmayacağım. Bu türde de ilk sıralara koyabilirim. Bunu neden söylüyorum?   Sadece işlediği konularla ilgili değil dili kullanmadaki ustalığı, olayları kompoze edişi, kronolojik sıralama, çocukluktaki ortak kelimeler ve değerlerin kullanılış biçimi ve telaffuzu kitabın zaman gergefinde ustaca işlendiğini gösteriyor
Edebiyat dünyası Hatıra türünde başyapıt niteliğinde bir kitap kazandı. Kitap daha ikinci haftasında ilk ödülünü aldı, daha nice ödüller diyoruz. Ahmet Sezgin'i kutluyor, bu kitabın çok okura ulaşması ve hayırlara vesile olmasını diliyorum…

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —