Bugün, 6 Haziran 2025 Cuma

Mehmet TÜRKAN


KUDÜS ŞİİRLERİ

KUDÜS ŞİİRLERİ


 

Allah, Kuran’ı Kerim’de Kudüs’ü ve etrafını mübarek kıldığı şehir olarak ifade ediyor. Efendimiz oradan göklere yükseldi. Kudüs bizim ilk kıblemiz.

Nizar Kabbani Kudüs’e seslenirken “Ey şehirlerin en acılısı, Ey peygamber kokusu, ey yerin ve göğün avlusu.” İfadelerini kullanıyor.

Bütün kitap ehli için kıymetli ve kutsal olan bu şehir için ne şiirler söylendi, ne kasideler yazıldı, ne methiyeler düzüldü, ne yazılar yazıldı. Bunun miktarını ve sınırını bulmak oldukça zor.

Bu haftaki yazımda ben de teberrüken, deryadan bir damla misali birkaç Kudüs şiiri paylaşıyorum.

 

Yıkılasın İsrail! Enkazını göreyim!

Sana ülke diyenin, yüzüne tüküreyim! (Necip Fazıl Kısakürek)

***

Önce yüreklerimizdeki Kudüs’ü işgal ettiler.

Biz savaşı önce kendimizde kaybettik. (Cahit Zarifoğlu) ***

“Mescid-i Aksa’yı gördüm düşümde Bir çocuk gibiydi ve ağlıyordu Varıp eşiğine alnını koydum Sanki bir yer altı nehr çağlıyordu” (Mehmet Akif İnan)

***

“Ve Kudüs Şehri.

Gökte yapılıp yere indirilen şehir.

Tanrı şehri ve bütün insanlığın şehri.

Altında bir krater saklayan şehir.

Kalbime bir ağırlık gibi çöküyor şimdi.

Ne diyor ne diyor Kudüs bana şimdi

Hani Şam´dan bir şamdan getirecektin

Dikecektin Süleyman Peygamberin kabrine

Ruhları aydınlatan bir lâmba

İfriti döndürecek insana:

Söndürecek canavarın gözlerini

İfriti döndürecek insana

Ve Kudüs’ü terk ettiğin o ikindi

Birinci Cihan Harbi günü vakti

Kan sızdırıyor kaburga kemikleri

Karlı dağlardan indirdiğin atların

Bir evde perdeyi indiriyor bir kadın

Mahşerin perdesini kıyametin perdesini

Ağlıyor yere inen saçları

Göğü yırtan kefen beyaz elleri” (Sezai Karakoç)

***

Tûr Dağını yaşa Ki bilesin nerde Kudüs Ben Kudüs’ü kol saati gibi taşıyorum

Ayarlanmadan Kudüs’e Boşuna vakit geçirirsin

Buz tutar Gözün görmez olur

Gel Anne ol Çünkü anne Bir çocuktan bir Kudüs yapar

Adam baba olunca İçinde bir Kudüs canlanır

Yürü kardeşim Ayaklarına bir Kudüs gücü gelsin (Nuri Pakdil)

****

Filistin’de taş atan, çocukların aşkına, Bu apaçık gafleti, görün Allah aşkına! Bir buçuk milyar insan, bir kez ayağa kalksa; Hiç garip kalır mıydı, böyle Mescid-i Aksa? Hiç garip kalır mıydı, böyle Mescid-i Aksa? (Cengiz Numanoğlu)

***

Cânim Aksâ,bir tebessüm et melâlim kalmasin.! Kurtulustan bir haber ver,dertli hâlim kalmasin.! Mermiler senden sapip geçsin yürekten,râziyim Can dayanmaz,sensiz olmak ihtimâlim kalmasin.! (Yasin Hatipoğlu)

 

Bu milletin gönlünde asırlık bir hüzündür Kudüs, Mescid_i Aksa, Kubbetü’s Sahra. Nice sözler söylendi, nice yazılar yazıldı, nice şiirler yazıldı onun için. Özgürlüğüne kavuşuncaya kadar ve sonsuza dek adına sözler söylenmeye devam edecek vesselam. Bu derlediklerin kürede zerre bile değil çünkü.

 

Mehmet TÜRKAN