Bugün, 29 Eylül 2024 Pazar

Seyfi GÜNAÇTI


KURBAN OLAYIM

KURBAN OLAYIM


 Ben küçükken yengem benden bir paketi arkadaşına götürmemi isteyip de benim nazlandığımı görünce, yalvaran bir eda takınır ve “Kurban olurum sana! Ne olur, bunu Hava teyzene götür” derdi.  
Benden bir iş yapmamı isteyip de beni isteksiz görünce de aynı ifadeyi kullanırdı.
Yengemin bu “kurban olurum” sözünde ne mana vardı düşünmezdim ama beni sevdiği, benim için bir iyilik yapmaya hazır olduğu anlamını çıkarırdım.
İstiklal Marşı Şairimiz Mehmet Akif Ersoy da, milli marşımızın ikinci kıtasında, “Çatma, kurban olayım çehreni ey nazlı hilâl” diyor.
Açıktır ki şair burada ay-yıldızlı bayrağımıza sesleniyor. Bayrağımızın hep göklerde dalgalanmasını istiyor. Buradaki “Kurban olayım” sözünden ben, “senin uğrunda canımı vermeye hazırım” manasını çıkardım.
Bir yazarımız, “Kurban, Hz. İbrahim'in sınavıdır” demiş. 
Kurban bir sınavdır. İnsanoğlunun sevdiği şeylerden hediye sunma, sunabilme sınavıdır. 
Müslümanlar da bu bayramda canlarını -feda etmediler ama- Allah için kurban kestiler; onun rızasına erişmek için mallarından fedakârlıkta bulundular. Ancak bilesiniz ki, “Onun (kurbanın) ne etleri ne de kanları Allah'a ulaşır. Allah'a ancak sizin takvanız (samimiyetiniz) ulaşır.” (Hac, 37)
Kurban Bayramı bu sene de hac mevsimine mi denk geldi?
Bu soru, hac ve kurban ibadetini az çok bilenler arasında mizah konusu olmuştur. Başbakan Yardımcılığı yapmış bir siyasetçimizin, babasını anlatırken  “Gösteriş olmasın diye babam Cuma namazlarını evde kılardı” demesi gibi bir şey!
Bir büyük gazetemiz 20 Ağustos 2013 tarihli sayısında, “2013 Kurban Bayramı; hac bu sene Kurban'a denk geldi” başlığını atmıştı. Gazete, dönemin Şanlıurfa Müftü Yardımcısı Ramazan Aslan'ın açıklamasını yayınlarken bu başlığı atmış, sonra da sitesinden kaldırmıştı.

 Yine tanınmış bir yazarımız da 30 Temmuz 2020 tarihli yazısında, “Bu yıl Kurban Bayramı sırasındaki hac ibadeti için sadece 1000 kişiye izin verilecekmiş” ifadesini kullanmıştı. “Kurban Bayramı sırasında” olmayan bir hac ibadeti var mıdır; takdirlerinize bırakıyorum.
Yine iki gazetemiz bir hac haberi verirken önemli bir hata yapmış: 
“Hacı adaylarının beklediği gün geldi çattı… Bembeyaz ihramları giyen 3 milyon hacı adayı; dilleri, dinleri ve renkleri farklı milyonlarca Müslüman'ın aynı anda bulundukları tek nokta olan Arafat'ta buluşuyor.” (23.09.2015)
Bazı okuyucular, “Bu cümlede ne yanlış var?” dediler. Biz bulmaca çözmüyoruz. Sorunun cevabını vermeyeceğim. Sadece dikkatli okumanızı tavsiye ediyorum.
A.T. adlı kişi de 14 Ocak 2023 tarihli sosyal medyadaki paylaşımında şöyle demiş: 
“Bu sene umre çok anlamlı olacak. Şeytanı hiç bu kadar yakından taşlama imkânı olmamıştı.”
Cümledeki hata veya hataları bulabildiniz mi? 2023 yılı Kurban Bayramının 28 Haziran günü başladığını dikkate alınız. Bu cümlenin sahibi, gerçekten hacca veya umreye giden birisi midir?.. 
Kurban olayım; lütfen bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olanların durumuna düşmeyiniz.
Bu sene de Kurban Bayramı tatili dokuz güne çıkarıldı. Gazetenin yayınlandığı gün de bayrama, pardon tatile dahil edildi. 
Geçmiş Kurban Bayramınızı kutluyor, sağlık ve esenlikler diliyorum.