Bugün, 19 Eylül 2024 Perşembe

Zeki ORDU


MAVİ GÖL VE DERELİ

MAVİ GÖL VE DERELİ


Hey Dereli Dereli
Senin yârin nereli?
Gözlerine benzettim
Mavi Göl’ü göreli…

 Gezip, görmek, dinlenmek ve bir şeyler öğrenmek hemen hemen her kişinin hayalidir. Bunun için şahsi imkânlar ve tercihler gezilecek yerleri belirler.
Çalışanlar için on bir ayın yorgunluğu farklı şekilde çıkarılır. Kimine göre çalışmamak bile bir dinlenme şeklidir.
Ben hem çalıştığım yerlerde hem de emekli iken daha sayfiye yerlerinden çok; yeni kişilerle tanışmayı daha çok merak eden bir yapım olduğu için seyahatlerimi “insan” merkezli yaparım. Ancak bir yerden başka bir yere giderken bazı güzelliklere de rastlamıyor değilim.
Bunlardan biri de Giresun’un Dereli ilçende bulunan ve Mavi Göl diye bilinen bir yer.
Yolum üzerinde olduğu için ben de bir ziyaret etmek istedim. Akan suya dikkat ettim. Ne tuhaf ki suyun biriktiği yerde “Camgöbeği veya Turkuaz” denilen renkte görünüyordu su. Halbuki gelen su ile gölden çıkan su herkesin bildiği renkte yani şeffaftı.
Denizler rengini gökyüzünden alır. Hava bulutlu iken açık mavi, kapalı iken gri renge çalan bir rengi olur denizlerin. Yanı durgun suların renkleri bulunduğu ortama göre değişir. Mavi Göl denilen yerde akan sular küçük bir şelale ile havuzu andıran bir yere doluyor. Tabii etrafında sayısız ağaçlar.  
Gökyüzünün mavisi ile tabiatın yeşilliği aynı anda rengini veriyor olmalı ki gölün suyun rengi mavi ile yeşil arası bir tonda görünüyor.

Hem su, hem rengi farklı, hem yemyeşil bir ortam, hem masmavi bir gök ve şırıl şırıl akan bir su…
Mavi Göl görülmeye değer.
Bir gün yolunuz Giresun yakınlarına düşerse, erinmeden bir saatinizi Mavi Göl’ü görmek için ayırın. Hiç de pişman olmayacaksınız.

DERELİ
Giresun’da Dereli,
Şaştım seni göreli.
Benim yârim sendedir,
Senin yârin nereli…