Dijital bağımlılık, bireyin dijital cihazlara (akıllı telefon,tablet,bilgisayar) olan bağlılığını kontrol etmekte zorlanması ve bunun sonucunda da sosyal ve psikolojik sorunlar yaşaması durumudur.
Dijital bağımlılık tıpkı diğer bağımlılıklarda olduğu gibi hem bireyin sağlığını hem de genel yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir. Dijital dünya ve teknolojinin insan yaşamına sağladığı katkı ve imkanlar ne kadar fazla ise ruhsal,sosyal ve fiziksel olarak verdiği zararlar da bir o kadar fazladır.
Dijital bagımlılık stres,anksiyete,depresyon, kaygı bozukluğu gibi psikolojik sorunlara; göz yorgunluğu ,baş ağrısı,sırt ağrısı ,duruş bozuklukları gibi fiziksel sağlık sorunlarına uykusuzluk ve aile içi çatışmalar, iş yerinde motivasyon kaybı gibi birçok olumsuzluğa neden olabilir. Peki Dijital bağımlılığımızın olduğumuzu nasıl anlarız ?
Sosyal ve fiziksel hayatımızı sekteye uğratacak kadar teknolojiyi kullanıyorsak saatlerimizi internette geçiriyorsak ve internetin olmadığı durumlarda sıkıntı ve yoksunluk hissi yaşıyorsak dijital bağımlılığımız var diyebiliriz Peki bununla nasıl başa çıkabiliriz?
Gelin birlikte inceleyelim.
1.Dijital bağımlılığın belirtilerini tanıyarak, bu alışkanlığınızı değiştirmek için bir kararlılık gösterin.
2.Dijital cihazları kullanımınızı sınırlamak için kullanım süreleri belirleyin ve buna mutlaka uymaya özen gösterin.
3.Dijital bağımlılığı azaltmak için gerçek hayatla sosyal bağlarınızı güçlendirin. Aile ve arkadaşlarla zaman geçirin, sosyal etkinliklere katılın.
4.Belirli bir süre boyunca dijital cihazları tamamen hayatınızdan çıkararak dijital detoks yapın. Böylece gerçek dünyaya daha fazla odaklanabilirsiniz
5.Bunlara rağmen halen daha dijital bağımlılıktan kurtulamadıysanız mutlaka profesyonel destek alin. Tekrar görüşmek ümidiyle hoşça ve sevgiyle kalın…