Bugün, 15 Ocak 2025 Çarşamba

Seyfi GÜNAÇTI


Pilav Günü Buluşması

Pilav Günü Buluşması


 Terme İmam Hatip Lisesi Mezun ve Mensupları Derneği'nin (TİMMDER) 28 Temmuz 2024 Pazar günü, okulun Yalı Mahallesi'ndeki bahçesinde düzenlediği “Pilav Günü” buluşmasına katıldım.
Pilav, bahanedir. Asıl maksat; eski dostlarla, tanıdıklarla, eski mezunlarla buluşmak, sohbet etmek ve hasret gidermektir. Büyüklerimiz bunu;
“Gönül ne kahve ister, ne kahvehane,
Gönül muhabbet ister, kahve bahane” sözüyle ifade etmişler. 
Ben, Mayıs 2022'de Adana İmam Hatip Okulu Mezunlar Derneği'nin düzenlediği 'Pilav Günü'ne katıldım. Terme'den tâ Adana'ya kadar bu yolculuğa ve bu zahmete sırf pilav yemek için katlanmadığımı tahmin edersiniz.
Bu program aslında 7 Temmuz Pazar gününe planlanmıştı. Hatta iki gün öncesinde Edebiyat Öğretmeni arkadaşımız Selim Eroğlu beni aramış ve “Birlikte gidelim” demişti. Belirlenen günde yoğun yağış sebebiyle program iptal edilmiş. 
28 Temmuz günü hava açık, sıcaklık mevsim normallerinin üstündeydi. Okulun bahçesine girince karşıma çıkan ilk masada sohbet edenlere selam verdim. Kısa sohbetten sonra diğer masalardaki dostlarla görüşmek üzere ayağa kalktığımda Ramazan Alkan, “Görüntü almayacak mısın?” dedi. Ramazan Bey, benim basın mensubu kimliğime işaret etmek istemişti. Onu kırmadım ve iki görüntü aldım. Bu görüntü aynı zamanda masada kimler olduğunu da gösteriyordu:
İzmir Yüksek İslam Enstitüsü'nden sınıf arkadaşım Ömer Baş, Çarşamba Müftüsü Cemal Uzun, Ramazan Alkan, Cemal Yıldız, Beyhami Uyanık ve Ünye'den H. Karagöz. Her birini tanıtmaya kalksam bu sayfa yetmez!
Sonra sıradaki masalara yöneldim. Selam verip tanışmadan sonra diğer masaya geçecektim ki okulun önceki Müdürü Yakup Ar, beni yanına davet etti. Davete uydum. Yanındaki yaşlıca kişiyi işaret ederek, “Tanıdın mı?” dedi. Dikkatli bakınca onun, okulun eski öğretmenlerinden Ahmet Tobay olduğunu fark ettim. Görüşmeyeli hayli değişmiş. Tabii, ona göre ben de değişmiş olmalıyım.
Toplantıya giderken, “Herhalde katılımcılar arasında okulun en kıdemli öğretmeni ben olurum. Ya da en azından ikinci sırayı alırım” diye içimden geçiriyordum. Daha ilk masadayken Ethem Doğan gelince ikinci sıraya düşmüştüm bile. Ahmet Tobay'ı görünce ikinciliği de kaybettiğimi anladım. Artık 'kıdemli öğretmen' listesi yapmanın anlamı kalmamıştı! Ethem Doğan, okulun müdür yardımcısı iken 12 Eylül'den sonra Terme Lisesi'ne geçmişti. Ben Temmuz 1981'de göreve başladığımda Ahmet Tobay da okulun meslek dersleri öğretmenleri arasındaydı.
Sonraki masaya geçtim. Orada da okulun eski öğretmenleri Tahsin Aydın, Sezai Şahin ve Bekir Oy ile 1982 mezunu Mustafa Ertürk, 1983 mezunu Halit Ören ve Terme Müftüsü Ömer Ergül ile sohbet ettik. Bir toplumda Bekir Oy varsa, sohbetin nasıl geçtiği sorulmaz.
Bir süre sonra sunucu Hüseyin Yeşiltaş, misafirleri büyük çadırın altına davet etti. Millet gölge arıyordu ve zaten orası dolmuştu. Biz resmi programı masamızdan takip etmeyi uygun bulduk. 
Program, Yenimahalle Yeni Cami İmam Hatibi Mücteba Ramazan Atar'ın güzel sesiyle okuduğu Kuran-ı Kerim tilavetiyle başladı. Sonra sunucu, Okul Müdürü Mevlüt Demir'i selamlama konuşması yapmak üzere kürsüye davet etti. Mevlüt Hoca 12 dakika süren selamlama konuşması sırasında Filistin'de, Gazze'de ve başka coğrafyalarda zulme uğrayan Müslümanlar için kurtuluş ve huzur dileğinde bulundu. Okulun faaliyetleri hakkında geniş bilgi verdi.
Sunucu, az önce tören alanına gelen Belediye Başkanı'na hoş geldiniz dedikten sonra, “Bir konuşma yapmak isterlerse buyursunlar” dedi. Kürsüye gelen Başkan Kul, programda bulunmaktan dolayı memnuniyetini ifade ederek, “Herkesin görevi önemli. Bizim de görevlerimiz var. Ancak toplumun huzuru ve selameti için din adamlarına daha çok görev düştüğü kanaatindeyim” dedi.
Okulun son mezunlarından Taha Alparslan, musiki dinletisinde bulundu.
TİMMDER Başkanı Ali Alparslan'ın konuşması ve pilav ikramından sonra, gelecek sene sağlık ve afiyetle tekrar buluşmak dileğiyle program sona erdi.