Bugün, 30 Nisan 2024 Salı

MİSAFİR KALEMLER


SAĞLIKLI ATIŞTIRMALIK ÖNERİLERİ

SAĞLIKLI ATIŞTIRMALIK ÖNERİLERİ


Günlük beslenmemizde atıştırmalıklar önemli yer tutar. Çoğu zaman ara öğün olarak önerilir ve sıkça tüketilir. Kilo vermek veya sağlıklı beslenmek için atıştırmaktan vazgeçmek gibi bir şart yoktur tabi sağlıklı olduğu sürece! Ara öğünler, iki ana öğün arasında vücudumuzun enerji ihtiyacını karşılayan seçeneklerdir. Sağlıklı atıştırmalıklar yemek zamanına kadar delicesine acıkıp yiyeceklere saldırmak yerine daha makul ölçülerde yiyerek doymamızı sağlar. Ayrıca metabolizma hızını arttırıp yağ yakımını hızlandırır. Bugünkü yazımda sizler için ara öğünde güzel alternatifler olabilecek atıştırmalıklardan birkaç örnek vereceğim.

Yoğurt-bal-ahududu karışımı: Bu karışımla hem posa hem sağlığımıza faydalı yağlar hem de protein almış olursunuz. Ahududunun C vitamini içeriği sayesinde yağ yakımını artırma özelliğinden faydalanırsınız. Bir kase yoğurt, bir tatlı kaşığı bal ve içine ahududu ekleyerek kendinizi aç bırakmadan sağlıklı şekilde beslenebilirsiniz.

Üzüm ve ceviz: Üzüm son derece tatlı bir meyvedir. Ceviz de bir o kadar doyurucu etkiye sahiptir. Küçük bir salkım üzüm ve 4 tane tam ceviz yiyerek hem uzun süreli olarak enerji depomuzu doldurur hem de sağlıklı yağlar ve lif yönünden zengin besinler tüketmiş oluruz.

Yeşil soya fasulyesi: Her ne kadar çevremizdeki marketlerde bulunmasa da gördüğümüz yerde sepete atıp denemeye değer bir besindir. İçeriğindeki lifler sayesinde kolesterol düşürücü etkisinin yanı sıra protein yönünden oldukça zengindir. Günlük lif ve protein ihtiyacımızın 1/3’ini bir kase haşlanmış yeşil soya fasulyesinden alabildiğimizi de ekleyeyim. Peki, ‘biz bunu bulduk ama nasıl yiyeceğiz?‘ derseniz çok basit. Sadece haşlayıp çekirdek gibi iç kısmını yiyorsunuz.
Tam buğday ekmeği ve süzme peynir: Bir iki dilim tam buğday ekmeğiyle beraber tüketilen bir dilim süzme peynirin günlük protein ihtiyacınızın ¼ ‘ini karşıladığını biliyor muydunuz? İçeriğindeki protein ve sağlıklı yağlar ile ana öğün zamanına kadar midenizin boş kalmamasını sağlayacaktır.

Yulaf ezmesi ve yaban mersini: Artık kuru şeklini kolayca bulabildiğimiz yaban mersini ve yulaf ezmesini gün içinde herhangi bir saatte süte veya yoğurda karıştırarak yediğimizde hem kan şekerimizi herhangi şekerli bir besin tüketmeden dengede tutarız hem de kalp sağlığımıza yatırım yapmış oluruz.

Muz ve fıstık ezmesi: Fıstık ezmesini duyunca içindeki yağ miktarını düşünüp korkan diyetciler için biraz da olsa iç rahatlatan bir bilgiyi vermeden geçemeyeceğim. Fıstık ezmesi kontrollü olarak tüketildiğinde kilo almaya değil kilo vermeye hatta yağ yakımını hızlandırmaya yardımcı bir besindir. Muz dilimlerinin üzerine sürdüğümüz bir tatlı kaşığı fıstık ezmesi sayesinde öğün aralarında hızlı bir şekilde enerjimizi arttırabiliriz.

Armut ve badem ezmesi: Bu da muz ve fıstık ezmesi gibi lezzet açısından birbirine yakışan bir ikilidir. Protein ve karbonhidrat açısından da oldukça ideal bir çifttir. Bu ikiliyi lezzet konusunda doruğa ulaştırmak için tarçından da faydalanabilirsiniz. Zira tarçının kan şekeri düzenleme konusundaki maharetlerini bilmeyen kaldıysa tekrarlayalım. Tarçın hipoglisemide fazla önerilmeyen fakat sağlıklı bireyler için kan şekerini dengede tutan çok önemli bir baharattır.

Sağlıklı günler.