Ahmet SEZGİN

Tarih: 02.01.2018 15:43

SOSYAL MEDYA ÜZERİNE

Facebook Twitter Linked-in

?Sosyal medya? ile tanışalı 7 yıl oldu. Uzun zaman haberleşemediğim, adresini, telefonunu bilemediğim, izini kaybettiğim ama unutmadığım yüzlerce değerli öğrencim ve arkadaşım hakkında bilgi sahibi olmama, onlarla tekrar irtibat kurmama vesile oldu.

Edebi, kültürel, sosyal içerikli gruplarda okuyup yazarak güzel paylaşımlar oldu benim için. Yazılarımı okuyanlarla veya yazılarını okuduğum yazar-şairlerle bu vesileyle tanışmış olduk.Güzel paylaşımlar, fikri, ruhî yönden hayırlı kazanımlar olmakta.

Ancak adına "sosyal medya", "sosyal paylaşım siteleri" denmiş ama çoğu insan bu sebeple daha da asosyalleşmekte! Hele ?akıllı telefonlar? yaygınlaştıktan sonra, insanlar mesaj yazıp paylaşmaktan birbirlerinin yüzüne bile bakamaz oldu!

Okumuyor, dinlemiyor, düşünmüyor, konuşmuyor, seyrediyoruz. Daha fazla uzaklaştık kitaplardan, sosyal hayattan.

Gençlik, uyuşturucu bağımlısı gibi sosyal medya, internet bağımlısı oldu maalesef!


Slogan şeklindeki cümleler sosyal medyada fotoğraflarla birlikte paylaşılıyor ama bu sözleri içselleştirilmesi gerekmez mi? Birçok insan, her şeyi sanal yaşıyor, ?mış? gibi yapıyor sanki!


Birçok konuda birçok kişi, "siyasi parti, ideoloji, meşrep ve cemaat taassubu?yla, ?mahalle baskısı? veya kişisel çıkar endişeleriyle hareket ediyor. İdeolojiler, siyasi görüşler hakikat severliğin önüne geçiyor maalesef!


Çok kişi, ?kafa konforu? ve ezberini bozmaktan korkuyor. Çoğu kişi de bir cümle veya paragraftan uzun yazıları okumaya eriniyor.


Korkunç bir bilgi kirliliği ve cehalet var! Okuyup anlamadan da ?beğenme yarışı?na girilmemeli. Bu kolaycılık, okumama, düşünmeme ve gösteriş hastalığından kurtulmak lazım.


İnternet Türkçesi ise tam bir felaket seviyesinde! Edebiyat öğretmeni olarak "mrb, tşkr, s.a, as, nslsnz, hyrl gclr" gibi ucube imlalara, ?Patagonya Türkçesi?ne (dijital Türkçeye) hiç alışamadım dostlar! Bozulan dilimiz, daha da yozlaşmakta!


Edebe aykırı paylaşımlara dikkat edilse! Çok özel paylaşımlar, talepler mesaj bölümünden paylaşılsa daha güzel, edepli olurdu.


Birilerinin yediği, içtiği şeylerini, flörtlerini, mahremlerini, lüzumsuz ayrıntıları anbean bilmek zorunda mıyız? İnsanların birçoğunun alıp yiyemeyeceği pasta ve börekleri, çeşitli yemekleri sergilemek görgüsüzlük, düşüncesizlik değil mi?


Bilinçsiz, hızlı, samimiyetsiz, aşırı sanal ilişkiler; ruhumuzu sıkmaya, özel ve sosyal hayatımıza çok ciddi zarar vermeye başladı dostlar!


Her meselede olduğu gibi bu konuda da bilgi, tefekkür, muhasebe, samimiyet, gayret ve bilince çok ihtiyacımız var.

Daha seviyeli, faydalı, kararınca ve bilinçli şekilde sosyal medyayı kullanamaz mıyız?


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —