Ahmet SEZGİN

Tarih: 03.07.2023 16:17

TATİLDE HANGİ YAZAR VE KİTAPLARI OKUYALIM? (1)

Facebook Twitter Linked-in

 Öğrenciler, öğretmenler uzun bir tatile girdiler. Peki tatilde ne yapılıyor? Gezmek, yüzmek, eğlenmek, sosyal medyada oyalanmak, sanal oyun oynamak, yatıp uyumak, eş dost ziyaretleri yapmak şeklinde özetlenebilir. Öğrencilerin bir kısmı “Kur'an kursları”nda dini eğitim görüyor. Bir kısım öğrenci, “yaz okulları”nda, “tatil kampları”nda, “spor kulüpleri”nde tatillerini değerlendiriyor. Fakir ailelerin çocukları ise ailelerine katkıda bulunmak için tarlada, sanayide geçici işçi olarak çalışıyor.
     Tatilde kitapla aramız nasıl? Sınavlara endeksli bir eğitim, ezbercilik anlayışı, popüler kültürün baskısı, sosyal medya ve internet bağımlılığı, çocuklarımızı kitap okumaktan uzaklaştırıyor. Farklı etkinliklerin yanı sıra ilgi alanlarımıza, yaş ve kültür seviyemize uygun kitaplar okuyarak hem dinlenmiş, hem zevk almış hem de kendimizi her yönüyle zenginleştirmiş olabiliriz.
Hangi türden hangi yazarları, hangi kitapları okuyabiliriz? Bu sorunun cevabı kişilerin karakterine, kimliğine, yaşına, bilgisine, dünya görüşüne göre değişebilir. Ama ben bir eğitimci ve yazar-şair olarak birikim ve tecrübelerimin ışığında bu meseleye duyarlı okuyucularımıza bir güldeste sunmak istiyorum:
     İslam hakkında sağlam bilgi ve şuur edinmek isteyenlere Ömer Nasuhi Bilmen'in “İslam İlmihâli” isimli eserini, Martin Lings'in “Hz Muhammed'in Hayatı”nı, Muhammed Hamidullah'ın “İslam Peygamberi”ni, Necip Fazıl'ın “Çöle İnen Nur”unu, Muhammed Esed'in “Kur'an Mesajı”nı, Elmalılı M. Hamdi Yazır'ın “Kur'an Meali”ni, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hazırlayıp yayımladığı “Peygamberimizin Hayatı”, “Hadislerle İslam”, “Doğruluk Özü Sözü Bir Olmak” ve “Kur’an’ın Anlam Dünyası” kitaplarını, Burhan İşleyen'in “Kur’an ve Sünnete Göre Yaşamak”ını, M.Ali Haşimi'nin “Kur’an ve Sünnete Göre Müslüman Şahsiyeti”ni, Ebu’l Hasan En-Nedvi'nin “Rahmet Peygamberi”ni, Necip Fazıl'ın “İman ve İslam Atlası”nı, Sezai Karakoç'un “Samanyolunda Ziyafet” ve “Yitik Cennet”ini, Bekir Topaloğlu-Y.Şevki Yavuz'un “İslam’da İman Esasları”nı, Bekir Topaloğlu'nun “İslam'da Kadın”ını, Ebu’l Hasan En-Nedvî'nin “Peygamberlerin Kıssaları”nı, Ömer Lekesiz'in “Sevgilinin Evi”ni, Emine Şenlikoğlu'nun “Gençliğin İmanını Sorularla Çaldılar”ını, Senai Demirci'nin “Kıl Beni Ey Namaz”ını, Abdullah Yıldız'ın “Namazla Diriliş”ini tavsiye edebilirim.
    Tarih şuurunu kazanabilmek için alternatif tarih kitapları okuyabiliriz. Mustafa Müftüoğlu'nun “Yalan Söyleyen Tarih Utansın”, İhsan Süreyya Sırma'nın “Tarih Şuuru”, Ahmet Akgündüz'ün “Bilinmeyen Osmanlı”, İlhan Bardakçı'nın “İmparatorluğa Veda”, Kadir Mısırlıoğlu'nun “Yunan Mezalimi”, Necip Fazıl'ın “Ulu Hakan Abdülhamit”, “Son Devrin Din Mazlumları”, Ahmet Kabaklı'nın “Temellerin Duruşması”, Mustafa Armağan'nın “Gerçek Tarih Peşinde”, Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil'in “Osmanlı Gerçekleri”, Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın “Osmanlı'yı Yeniden Keşfetme”, Kazım Karabekir'in “İstiklal Harbimizin Esasları”, Vehbi Vakkasoğlu'nun “Bir Destandır Çanakkale”, Mustafa Necati Sepetçioğlu'nun “Ve Çanakkale Geldiler Gördüler Döndüler”, Yavuz Bahadıroğlu'nun “Biz Osmanlıyız”, “İnancın Zaferi Çanakkale”, “Kayıtdışı Tarih” ve “Kumpas Tarih” isimli eserlerini tavsiye ederim. 
     Türkçe ve dil şuuruyla ilgili Oktay Sinanoğlu'nun “By By Türkçe”, Feyza Hepçilingirler'in “Türkçe Of”, Yavuz Bülent Bakiler'in “Sözün Doğrusu”, Ali Fuat Başgil'in “Türkçe Meselesi”, D. Mehmet Doğan'ın “Yüzyılın Soykırımı” ve “Bir Lügat Bulamadım”, Ahmet Sezgin'in “Türkçenin Feryadı ve Dil Davamız” isimli eserlerini tavsiye ederim.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —