Bugün, 20 Ocak 2025 Pazartesi

Yılmaz İMANLIK


TÜRKÇE ÖĞRETİMİNDE METOT SEÇİMİ - 1

TÜRKÇE ÖĞRETİMİNDE METOT SEÇİMİ - 1


 Türkçe derslerinde öğrencilere,  Türkçe’nin günlük hayattaki yeri ve önemi yeterince anlatılmalıdır. Güzel konuşma ve yazmanın öğrencilere meslek hayatlarında ve ilerdeki yaşamlarında sağlayacağı kolaylıklar ve imkânlar somut örneklerle gösterilirse öğrenciler derse daha iyi motive edilecektir.
Konuşmalarda başarılı olma kuralları uygulamalı olarak gösterilmeli.  Başarısız olunan konularda tekrar yapılarak konunun daha iyi anlaşılması sağlanmalıdır. Güzel bir konuşmada olması gereken anlatım özellikleri ‘sözlü anlatım’ teknikleriyle anlatılmalı. Öğrencilerin Türkçe’yi düzgün konuşmalarını sağlamak için derslerde bol bol söz hakkı verilmeli, belli konular üzerinde beşer, onar dakikalık konuşmalar yaptırılmalı Görülen aksaklıklar anında tespit edilerek düzeltilmeli. Bir toplum karşısında Türkçeyi doğru ve düzgün kullanmanın yaraları anlatılarak öğrenciler konuya motive edilmelidir. Böylelikle toplum karşısında sıkılmadan ve heyecanlanmadan konuşma yapabilme becerileri geliştirilecektir.
Güzel bir yazılı anlatımda olması gereken özellikler ‘yazılı anlatım’ teknikleriyle anlatılmalı. Bu çerçevede haftada bir saat işlenen kompozisyon dersinde bol bol kompozisyon çalışması yaptırılmalı.  Yazım yanlışları üzerinde teker teker durularak anlaşılmayan, tekrara ihtiyaç duyulan konular yeniden gözden geçirilmelidir.
Kompozisyon konuları, özellikle güncel konulardan seçilmeli. Kompozisyon olarak haftada en az bir tane ödev verilerek öğrencilerin yazma becerileri geliştirilmeli. Yazılı ve sözlü anlatımda sıkça rastlanan ‘anlatım bozuklukları’ doğru yazım ve doğru telaffuzlarla düzeltilmeli. Anlatım bozukluklarının nelerden kaynaklandığı tespit edilerek, konuyla ilgili değişik örnekler üzerinde yapılan hatalar en aza indirgenmelidir.
Derslerde bazen önemli yazarlarımızın bir hikâyesini okuyup devam ettirmeleri istenmeli, bazen bir şiiri hikâyeye çevirme ya da bir resmi tasvir etme çalışması yaptırılabilir. Öğrenciler yaşadıkları şeyleri daha iyi anlatabildikleri için yazılı anlatımda aşırı soyut konulardan kaçınılmalı, daha çok somut konulara ağırlık verilmelidir.
Planlı bir şekilde yazmanın önemi anlatılmalı. Gerek öğrencilerin defter kullanımı, gerekse yazılı sınavlarda, yazının planlı bir şekilde nasıl yazılacağı gösterildi. Dilekçe, mektup, telgraf… vb. yazımının günlük yaşantımızdaki önemine işaret edilerek öğretilmelidir. Bu konuda somut örnekler verilmelidir.
Yazılı anlatımda konu ve ana fikir değişik metinler üzerinde gösterilmeli; Bunların tespit edilmesinde hangi yöntemler kullanıldığı anlatılmalı.  İmla ve noktalama işaretlerinin doğru ve yerinde kullanılmasına dikkat edilmeli. Sözlük ve İmla Kılavuzundan yararlanma yolları anlatılmalı, derslerde işlenecek metinlerdeki bilinmeyen kelimelerin anlamını bulmak için direk sözlüğe bakmak yerine,  içinde geçtiği cümleye ya da paragrafa göre anlamını çıkarmak öğrencileri ezbercilikten kurtaracak ve onların yorum yapma gücünü geliştirecektir. Bu da okurken metni daha iyi anlamalarını sağlayacaktır.          Aynı eğitim bölgesindeki Türkçe öğretmenleri arasında karşılıklı görüş alış verişi yapılmalı Türkçe dersinin daha iyi bir şekilde öğretilmesi için kolektif bir çalışma yapılmalıdır. Türkçe Zümresinde alınan kararlar titizlikle uygulamaya geçirilmelidir.
Yazılı yoklamalarda, ödevlerde defter kullanımında ve Türkçe ile ilgili her türlü etkinliklerde Türkçe’nin doğru ve düzgün kullanılmasını teşvik için öğrenciler bazen notla bazen de kitapla ödüllendirilmelidir..Ödülün başarıyı artırmada en önemli etkenlerden biri olduğu inkar edilemez bir gerçektir.. 
Bu bilinçle Türkçeyi doğru okuyan, doğru konuşan, düzgün yazan ve sınavlarda başarı gösteren öğrencilerin ödüllendirilmesine gayret gösterilmeli.  
Ödül verirken, öğrencilerin kitap sevgisini artırması ve okuma zevkinin geliştirilmesi düşünülerek kitaplara ağırlık verilmesi daha yararlı olacaktır.