Türkçe’nin doğru ve düzgün konuşulmasına katkı sağlamak için öğrenciler sosyal etkinliklerden haberdar edilmeli. Çevremizde gerçekleştirilen tiyatro, sinema, seminer, konferans, sergi, şiir dinletileri... vb. takip edilmeli, öğrenciler imkanlar doğrultusunda bu faaliyetlere götürülmelidir. Şiir ve kompozisyon yarışmalarına katılmaları sağlanmalıdır.
Okul gazete ve dergileri bizim için önemli bir fırsattır. Bu fırsatı iyi değerlendirmeliyiz. Bu yayınların düzenli bir şekilde çıkarılmasına özen gösterilmeli Gazetede belirli günler ve haftalarla ilgili yazılar, öğrencilerin kendi yazı, şiir ve diğer yazıları; Türkçe’nin geliştirilmesine katkı sağlayacak aydınlatıcı yazılar yayınlanmalı.. Dilimizle ilgili başta Atatürk olmak üzere, Türk büyüklerinin güzel sözleri okul duvar gazetesine asılarak öğrencilerin onlardan faydalanmaları sağlanmalıdır.
Okulda yapılan kompozisyon, şiir resim ve diğer yarışmalarda dereceye giren öğrencilerin çalışmaları buraya asılarak, öğrencilerin yarışmalara olan ilgisinin artırılması sağlanmalı. Ayrıca bütün yarışma ilanları öğrencilere anında duyurularak katılımın artması sağlanmalı. Bu şekilde yetenekli öğrencilerin çalışmaları değerlendirilmiş olacaktır. Ayrıca kayda değer yazılar ülke genelindeki çeşitli dergilere gönderilmeli ve öğrenciler teşvik edilmelidir.
Öğrencilere ünlü yazarlarımızın yazılarından orijinal paragraflar verilip imla ve noktalama konusunda uygulama çalışmaları yaptırılmalı Görülen yanlışlar anında düzeltilmeli. Aynı konu üzerine değişik paragraflar verilerek öğrencilere nerede hata yaptıkları iyice gösterilmeli Sık sık tekrar yapılarak imla ve noktalama hataları en aza indirgenmelidir.
Yazılı ve sözlü anlatımda öğrencilerin yaptıkları ortak hatalar tespit edilmeli. Hata yapılan cümleler tahtaya yazılarak herkesin hatasını görmesi sağlanmalı. .Eksik görülen konular tekrar edilmeli, bol bol uygulama yapılmalı.
Öğrencilerin dinleme ve soru sorma becerilerini geliştirmek için derslerde bol bol söz hakkı verilmeli. İyi bir dinlemenin, konuyu anlamaktaki pozitif etkisi üzerinde durulmalı Öğrencilere ödev verildiği zaman o konuyla ilgili sorular çıkarmaları ve bu soruları derste sormaları istenmeli. Böylelikle konunun anlaşılmasının daha da kolaylaşacağı görülecektir.
Sıkça karşılaşılan sorunlardan biri de öğrencilerin yöresel dil yanlışlarını çokça yapmalarıdır. Bu konuda yapılan yanlışlara anında müdahale edilmeli Türkçe’nin kuralları içinde düzgün konuşulması sağlanmalı. Alışkanlıkları terk etmede yine de zorlanan öğrencilere sık sık okuma çalışmaları yaptırılmalı.. Hataları uygulamalı olarak gösterilmeli, gerektiğinde böyle öğrencilerle özel çalışma yapılmalı. Bu konuda aileden de yardımcı olmaları, veli toplantılarında istenmelidir.
Öğrencilere okuma alışkanlığının kazandırılması için türlü tedbirler alınmalı. Bu konuyla ilgili olarak her öğrenci ayda bir kitap okuyacaktır. Öğrenciler kitapları dönüşümlü olarak okumalılar ve böylelikle aynı kitaptan birden çok öğrenci yararlanmalı. Okul kütüphanesinden öğrencilerin dil seviyelerine uygun kitaplar tespit edilerek önerilmeli. Bir kitap okuma defteri tutulmalı; deftere öğrencilerin ve okunan kitapların listesi yapılmalı. Böylelikle bir öğrencinin bir yılda okuduğu kitap sayısı ortaya çıkacaktır. Öğrenciler okudukları kitapları derslerde anlatacaklardır. Böylelikle kitaplardan diğer öğrencilerin de yararlanmaları sağlanacaktır.
Öğrenme metotların başında dinleme gelmektedir. Tarihten beri kullanılan dinleme metodu geçerliliğini hiçbir zaman kaybetmemektedir.. Bu sebeple dersi çok iyi dinlemekle öğrenciler eksiklilerini tamamlama, yanlışlarını düzeltme imkânı bulabilecektir. Dinleme sırasında notlar almalı ve daha sonra bu notlar ilk fırsatta defterlere yazılırsa bilgilerin pekişmesine katkıda bulunacaktır
Her şey bir yana, Türkçe dersinin asıl amacı, öğrencileri hayata hazırlamaktır. İyi bir Türkçe eğitimi almış olan bir öğrenci hayatın her alanında başarılı olur.