Bugün, 22 Aralık 2024 Pazar

Zeki ORDU


ULU GÖNÜLLÜ BİR KÜLTÜR İNSANI: ABDULLAH SEÇKİN

ULU GÖNÜLLÜ BİR KÜLTÜR İNSANI: ABDULLAH SEÇKİN


 Eskiden bir söz duymuştum; “yol mu yolcu mu?” diye. Bana hep çok ilginç gelmişti bu soru. Daha sonra bu mantık çerçevesinde kendimce bazı sözler ürettim. “Kültür mü kültür insanları mı?” diye…
Konuyu çok dallandırmadan yazımıza devam edelim. 
Kültür devamlılığın önemli olduğunu düşünenlerdenim. Bu; bugünü yarına taşımak demektir ki, dününü bilmeyen yarınına hükmedemez. Bu bakış açısıyla dün, yarının yol gösterenidir.
Şimdi sizlere bir kültür insanı ve üretken bir eğitimciden bahsedeceğim. Yanın başlığında da belirttiğim gibi, bahsettiğim kişi  Abdullah Seçkin.
Peki, Abdullah Seçkin kimdir?
1965 yılında Taşova Uluköy'de doğdu. İlkokulu Uluköy'de, Ortaokul ve liseyi Lâdik Akpınar  Öğretmen Lisesi'nde tamamladı. Giresun Eğitim Yüksekokulu sınıf öğretmenliğini bitirdikten sonra yurdun muhtelif yerlerinde görev yaptı. Daha sonra Anadolu Üniversitesi'nde Lisans Tamamlama Programı Türkçe Bölümünü bitirdi. Alan değiştirerek  Türkçe öğretmenliğine geçiş yaptı. 
Abdullah Seçkin ile çok kısa bir süre Taşova  Gazetesinde beraber köşe yazarlığı yapmışlığım var. 
Peki, bu yazının konusu olmasının sebebi ne?
Eğitimciliğinin yanında bir kültür insanı da olan Abdullah Seçkin köyüne ait bir kitap hazırlamıştır. Günümüz ifadesi ile A4 ebadında 332 sayfa olan kitap titiz bir çalışmanın ürünü.  Kitap yer yer fotoğraf, yer yer belgeler, yer yer dinlediği kişilerden edinilen bilgiler ve daha önce yazılmış araştırma ve dokümanlardan faydalanmış. 
Kitap, Taşova'nın Uluköy köyünü anlatıyor. Yani Uluköy'ü yarınlara taşıyor. Ordu'nun Perşembe ilçesi nüfusuna kayıtlı biri olarak bu çalışmayı sadece Uluköy için değil;  Taşova, Amasya ve ülkemiz adına da çok önemli bir eser olarak görüyorum. Yaklaşık elliye yakın şehir ve ilçe kitabı okumuş biri olarak bu tür çalışmaların tarihe ışık tutması açısından çok önemli olduğu kanaatindeyim.
Ülkemizde toplam olarak köy ve mahalle sayısı 40 binin üzerinde. Bu kadar yerleşim birimi adına yazılmış eser kaç tane? İşte orası muamma. 
Abdullah Seçkin Beyefendi emek etmiş, günler uykusuz kalmış, kafa yormuş, sormuş soruşturmuş, araştırmış ve emeğinin karşılığı olarak “Uluköy” adlı bir eseri kisve-i taba büründürmüş. Elimizde bulunan bu “İnceleme-araştırma” konulu eseri okumaya başladım. Daha sonra sizlere bu kitap hakkında da bir yazı daha yazacağım kısmetse.
Daha önce Rize'nin Kalkandere ilçesi Hüseyinhoca köyüne ait bir kitap okumuştum. Tabii kendi hazırladığım ve baskıya verilmeyen kitabım hariç.
Belki ülkenin muhtelif yerlerinde böyle eserler olmuş olabilir. Acaba 40 bin köye ait kaç eser yazıldı? Sadece bu sebepten dolayı Abdullah Seçkin Beyefendi'yi tebrik ederim.  Kendisini 9 Ağustos 2024 tarihinde ziyaret ettim. Yolum Taşova'ya düşmüştü.  Şehit Bekir Özdemir Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürlüğüne atanan Abdullah Seçkin'i hayırlı olsun ziyaretine gittiğimde hazırlamış olduğu eseri imzalı olarak takdim etti. 
Yukarıda da belirtiğim gibi Abdullah Seçkin'e ait “Uluköy” adlı eser hakkında da yazacağım. 
Kendisine en kalbi muhabbetlerimi sunuyorum. Yeni görevinde ve çalışmalarında da başarılar diliyorum.